Het verloop van een osteopatische behandeling


Eerste behandeling

We beginen met een vraaggesprekje, waarbij ik ook uitleg zal geven over hoe bepaalde systemen in het lichaam werken, zodat beter de mogelijke oorzaak van de klacht begrepen zal worden. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en vervolgens, als er een indicatie voor behandelen is, beginnen we met de behandeling. Een osteopatische behandeling bestaat uit het losmaken van de vast zittende, of minder bewegelijke structuren middels milde mobilisatie bewegingen, en met zo nodig een wat stevigere techniek.Vervolg behandelingen

Bij een vervolge behandeling evalueren we eerst de resultaten uit de voorgaande behandeling, waarna we weer een kort onderzoekje doen, om te kijken wat het lichaam heeft gedaan met de voorgaande behandeling, en om te bepalen waar op dat moment nog de knelpunten liggen voor volledig herstel. Deze gaan wij dan ook weer behandelen. 

Osteopathie werkt meestal met korte trajecten van gemiddeld drie tot vijf behandelingen. We blijven altijd evalueren en testen en menen dat er na een derde á vierde behandeling duidelijke veranderingen moeten zijn, willen wij doorgaan met behandelen (als de klacht dan al niet over is). Mochten we toch vaker moeten behandelen, blijven we de vooruitgang in het oog houden en blijft dit leidend.  Mocht het herstel toch stagneren, verwijzen wij u verder en/of nemen wij met uw toestemming contact op met uw verwijzer/ (huis) arts.

Een consult duurt ongeveer 45 minuten. De periode tussen behandelingen kunnen variëren van 1 week tot 3 maanden. Er zijn ook mensen die voor onderhoud een aantal keer per jaar komen, omdat ze willen voorkomen klachten te krijgen aangezien ze hier al dan niet al een aantal keer mee geconfronteerd zijn.