Filosofie

Osteopathie is een filosofie waarbij uit wordt gegaan, dat de oorzaak van de klacht ligt in een verminderde bewegelijkheid van allerlei verschillende weefsels. En dus ook de oplossing ligt in het verbeteren van de bewegelijkheid. Hierbij creëren wij de meest optimale situatie voor het lichaam  om zich zelf te kunnen herstellen. Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat ieder lichaam zijn eigen voorwaarden heeft om dit te kunnen doen en dat het behandelen van ieder mens, in iedere behandeling maatwerk is. Ook moeten we respecteren dat ieder lichaam een ander tempo heeft waarop het zichzelf weer kán corrigeren. Het lichaam is geen machine wat wij repareren. Het heeft een zelf herstellend vermogen wat wij middels onze behandelingen ondersteunen en stimuleren.

Hierbij werken we met 3 verschillende pijlers;

  • het bewegingsapparaat: beenderen, gewrichten en spieren
  • het orgaansysteem: inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel
  • het craniosacrale systeem: schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies, hersenvochtcirculatie en het hormonale systeem

    De fascia (ook wel bindweefselvliezen) zijn erg belangrijk, dit is een overkoepelende factor in deze 3 pijlers.

    Al deze systemen hebben invloed op elkaar. Het lichaam is één geheel, en dus moeten we het lichaam ook zo bekijken en behandelen.

    En eigenlijk mogen we ons zelfs afvragen: Is het lichaam een op zichzelf staand iets? Of zijn er ook andere invloeden die het lichaam uit balans brengen? Zoals Emotionele gesteldheid, hoe je mentaal in je vel zit... en hoe gaat het met je energie?